Nem csak egy féle stressz létezik
Hogyan alakítsuk a negatív stresszt pozitívvá, nem csak Karácsonykor!

grumpy_sleep_1.jpg

A stressz szót általában negatív értelemmel, érzelmekkel párosítjuk. Erre szocializálódtunk. Életünk során legtöbbször a negatív stresszel találkozunk, próbáljuk kezelni, sokszor csak elviseljük és hagyjuk hogy beárnyékolja a mindennapjainkat. Folyton nyomás alatt tart, ami elől menekülni próbálunk, sokszor valamilyen függőség árán. Ez lehet a cigaretta, alkohol, túlevés (nassolás). Ritka az, amikor valamilyen mozgással, sporttal próbáljuk levezetni a minket érő negatív érzelmeket.

Közeledik a Karácsony és az év vége, ami egy kimondottan stresszes időszak lehet az életünkben. Bevásárlás az ünnepi menühöz, ajándékok beszerzése, takarítás, ne repedjen meg a beigli, aztán a családi vacsorák...sorolhatnám, mindannyian ismerjük ezeket a helyzeteket. Ez pedig csak egy szelete az életünknek. 

Ritkán gondolunk bele, hogy a stressz lehet pozitív is. Például amikor izgatottak vagyunk egy esemény miatt, mert várjuk azt, és szeretnénk ha jól sikerülne. A függőségeinket persze itt is ugyanúgy csináljuk, mint ha negatív stresszben lennénk, tehát erősítjük a szervezetben a rossz érzést, és azt hogy bármi van, ugyanúgy reagálunk.

Még ritkábban gondolunk bele, hogy a negatív stresszt át tudjuk alakítani pozitívvá és hogy megtaníthatjuk a szervezetünket egy jobb levezetésre is!

Még én sem vagyok ebben tökéletes. Az elmúlt bő 2 évben indultam el egy tudatosabb úton a stressz kezelésében és tapasztaltam meg hogyan tudom az ideges izgalmat egy örömteli izgatottságba átalakítani, akár másodpercek alatt! Igen, ezt tanulni kell. A jó hír az, hogy viszonylag egyszerű és csak a rendszeresség kell hozzá.

Tény, hogy nem minden helyzetet lehet átalakítani ilyen könnyen, de azt meg tudjuk tanulni, hogyan reagáljunk jobban és hatékonyabban, úgy hogy eredményt érjünk el és hazaérve ne egy függőségünkhöz nyúljunk egyből, hanem egy jó beszélgetéssel vezessük le a napot a párunkkal vagy egy barátunkkal, kollégánkkal.

Mindig van választásunk!

A sikeres stressz kezeléséhez önismeretre van szükségünk első sorban.

Miért? Mert a stressz kezeléséhez be kell tudnunk azonosítani azt az érzést, amit az adott helyzet hoz létre bennünk és hoz ki belőlünk. Ha ez sikerül és beazonosítottuk az aktuális lelkiállapotunkat, akkor már fél úton vagyunk a megoldás felé. Egy jól irányzott megerősítő mondat és illat párosítás másodpercek alatt átlendít a nyugodtabb lelkiállapot felé.

Életem meghatározó élményéről már írtam korábban egy blog posztomban, olvasd el hogyan sikerült introvertáltként 600+ ember előtt egy színpadon beszélnem. Azaz hogyan alakítottam át a negatív stresszt pozitívvá.

Mely illóolajok kiválóak a stressz kezelésünk támogatásához? levendula.jpg

Levendula (valódi), tömjén, ylang-ylang, geranium, narancs, cédrus, majoranna, rózsa. 

Ha megtanuljuk kezelni ezeket az érzelmeket, odafigyelünk magunkra, akkor kiegyensúlyozottabb és boldogabb életet élhetünk, ami által a világunk is boldogabb lehet. Csak rajtunk múlik, hogy mit kezdünk és hogyan reagálunk a bennünk kialakuló érzelmekkel. Az illatok hatnak a legjobban az agyunk érzelmi és memória központjára, ezért tudjuk olyan jól alkalmazni őket az érzelmeink támogatására. Olyan erős ez a hatás, hogy a tudatalattinkat is befolyásolják! Csupán kitartóan, napi szinten és célzottan érdemes használnunk az illóolajokat. A legjobb módja, ha a parfümünket lecseréljük egy olyan illóolaj kombinációra, ami a legjobban támogat minket.

Ez pedig máris egy hasznos karácsonyi ajándék ötlet a párunknak, a legjobb barátnőknek, Édesanyáknak!

A 2023-as év várhatóan bővelkedni fog a stressz helyzetekben, amire érdemes felkészülnünk mentálisan. Ha úgy érzed jól jönne ehhez segítség, támogatás, akkor keress bizalommal, megosztom veled a személyes tapasztalataimat.

Boldog, meghitt, illatos Karácsonyt és kiegyensúlyozott 2023-at kívánok mindenkinek!

Nóri

20200705.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A blog a teljesség igénye nélkül készült, kizárólag a saját tapasztalataimra épül. Nincs segítő vagy egyéb pszichológia végzettségem.

A bejegyzés trackback címe:

https://illoolajok.blog.hu/api/trackback/id/tr3417993684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ölelés egy palackban

Hogyan hozd ki Te is a legtöbbet magadból illóolajok segítségével és találj megoldásokat természetes módszerekkel. Hozd egyensúlyba a tested és a lelked illatokkal.

Friss topikok

Címkék

agyal (2) állapotfelmérés (6) allergia (1) alvás (3) anya (4) anyagi biztonság (3) anyák napja (1) anyaság (3) anya jól van (6) arcpermet (2) aromaterápia (8) bátorság (11) béke (7) belsőleg fogyasztható illóolaj (6) beszéd (1) be the change (12) borsmenta (6) cédrus (3) citrom (4) citromfű (3) coach (1) csináld (11) deviza (1) deviza számla (1) diffúzor (13) diy (3) édesanya (3) egészség megőrzés (11) együttműködés (6) elengedés (4) életmód (15) előadás (1) élőzés (1) ensanathermalhotel (1) érzelmeink illata (15) érzelmiállapot (6) érzelmiegyensúly (21) érzelmi állapot (7) érzelmi illatok (14) érzelmi egyensúly (5) esemény (4) eukaliptusz (1) euro (1) farm (2) farmlátogatás (1) fesztivál (2) feta krém (1) fizikai állapot (2) főzés (2) fűszer (1) fűszerezz (1) garancia (4) gary young (1) geranium (3) grapefruit (1) guacamole (1) gyakorikérdések (12) gyerekek és illóolaj (1) hogyan használd (8) home office (1) humusz (1) illat (23) illatosélet (25) illoolaj (23) illóolaj (28) immunrendszer támogatás (7) introvertált (1) iroda (1) itovi (6) jázmin (2) kamilla (1) kapcsolat (4) karácsony (1) kata (1) kattog (2) kende-hofherr krisztina (1) kerti parti (1) konyha (2) konzultáció (4) közösség (19) lelkiállapot (5) lepárlás (1) levendula (12) levendulaillóolaj (6) margit sziget (1) masszázs (3) mediátor (1) meditáció (3) megelőzés (10) meghitt (1) megoldás (7) mentálisegészség (5) merjlépni (8) merj lépni (13) mikrofon (1) milyen diffuzort válasszak (1) mindset (9) minőség (21) muskátli (2) muskotály zsálya (1) napozás (1) napozás utáni spray (2) negatívstressz (4) neroli (1) network marketing (2) nicolas landel (1) nőiváltó (1) nőiváltófesztivál (1) női váltó (1) nőknek (12) nyár (3) nyárillat (3) nyugdíjas évek (2) nyugtató (8) öngondoskodás (1) önsimeret (15) oregano (2) otthon (17) pacsuli (1) pajzsmirigy (4) parfüm (7) párkapcsolat (4) parlagfű (1) párologtató (3) pihentetőalvás (3) piknik (1) pollen (2) pozitívstressz (2) recept (5) release (2) rendezvény (3) reziliencia (6) ripkata (1) rólam (3) romantika (1) seed to seal (1) selfcare (1) sikeres (1) sikeresnők (17) spray (1) stressz (5) stresszkezelés (14) szaglászás (3) szalmagyopár (1) személyiségtípus (1) szeretet (2) színpad (1) szúnyog riasztó (1) találkozzunk (2) tapasztalat (19) táplálkozás (3) tavasz (1) tavasz illata (1) tél (1) testpermet (1) tipp (7) tippek (15) tömjén (2) top5 (1) tudatalatti (6) valentin nap (1) valódilevendula (2) változás (6) vegyszermentes (6) workshop (1) ygeneráció (2) ylanylang (4) ylday (1) youngliving (22) younglivingday (1) young living (4) zsálya (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása