Az illóolajokkal lehet főzni?
Nem, de csak azért mert 40fok felett elvész a jótékony hatásuk.
Sok tévhit kering arról, hogy fogyaszthatók-e az illóolajok belsőleg? A válasz IGEN, ám ehhez rendelkeznie kell a márkának egy erre való minősítéssel, ami azt jelzi hogy táplálékkiegészítő minősítése van az adott illóolajnak.
Mit érdemes tudni az illóolajok belső használatáról? Pár tipp a személyes tapasztalataim alapján:
- milyen növény illóolaját lehet belsőleg fogyasztani: általában igaz az, hogy ami gyógy vagy fűszernövény vagy a citrus félék, tehát minden, amit amúgy is használunk ízesítésre, az belsőleg is fogyasztható, és így élvezhetjük az összes jó tulajdonságukat, mintha frissen vagy pl teakánt fogyasztanánk őket, csak ez egy koncentráltabb formában. A minőség persze ebben az esetben is fontos szempont a vásárláskor!
A többi használati tippem a biztonságos fogyasztáshoz és hogy tudd mire figyelj vásárláskor ezen a linken találod.
A kedvenc és legegyszerűbb receptjeim kerti partihoz:
Ezek a receptek kiválóak arra, ha most ismerkedsz a belsőleg fogyasztható illóolajokkal.
Ízesített víz: nyáron különösen sok folyadékra van szükségünk és jó ha a cukros italok helyett olyan innivalóval oltjuk a szomjunkat, ami kimondottan az egészségünkre válik és támogatja az immunrendszerünket is. A legjobbak a citrus félék, amit érdemes levendulával, borsmentával, a bátrabbaknak citromfűvel vagy zsályával megbolondítani. Arányok: 1l vízhez a citrus félékből mehet 3-4 csepp is, az extra ízből elég 1 csepp, adj hozzá kedvenc nyári gyümölcsödből 1 marékkal. Látványos, finom, egészséges!
Guacamole: 1 db kockázott avokádót, 1 gerezd zúzott fokhagymát, 1 db lime levét és 1 db kockázott paradicsomot 1ek oliva olajjal plusz pici sóval és borssal keverj össze, ehhez adj koriander illóolajat, kezdetnek egy fogpiszkálónyit.
Humusz: kb 200-300 gr főtt csicseriborsót, 1 gerezd zúzott fokhagymát, pici sót, 1 ek szezámmag vagy más mag krémet, fél citrom vagy lime levével és 2 ek oliva olajat turmixolj össze, ha kell adj hozzá még vizet hogy krémes legyen az állaga, fogkiszkálónyi bors és koriander vagy oregano illóolajjal fűszerezd.
Feta krém: 200 gr igazi fetát, 1 gerezd zúzott fokhagymát, pár ek igazi/kókusz joghurttal és 2 ek oliva olajjal turmixolj össze. Só a feta sóssága miatt nem valószínű hogy kell! Ízesítsd oregano vagy kapor illóolajjal, lehet elbír 1 cseppet is, teszteld.
Színes saláta: vágj kedvedre való méretű darabokra a kedvenc nyári zöldségeidből 3-5 félét (minél színesebb annál jobb), tedd egy megfelelő méretű tálba. Az öntethez keverj össze 3 rész oliva olajat 1 rész citrom levével, pici sóval és borssal, ízesítsd 1-2 csepp citrom illóolajjal, vagy dobd fel még más zöldfűszer illóolajával, amiből 1 fogpiszkálónyi valószínű elég is lesz. Keverd össze az egészet és hagyd hogy összeérjenek az ízek.
Remek kísérők húsokhoz, mártogatósnak zöldségekhez, tortilla chipshez egy kerti partihoz, piknikhez.
Túl konkrét ajánlásokat azért nem teszek, mert mindenkinek más az ízlése. Szóval kísérletezz és sose felejtsd, hogy hozzáadni mindig tudsz az ételhez fűszert, de kivenni nem!
Miért főzz illóolajjal?
Ezek a receptek biztosan új színt hoznak az étkezéseitekbe! A pozitív élettani hatásainkon túl az is nagy előnye az illóolajoknak:
1, nem kell többé kajtatnod friss fűszernövények után vagy átszelni a várost bio citromért
2, egy 5ml-s üvegcse akár fél-1 évre is elegendő mennyiség lehet, pl egy intenzívebb (koriander) fűszerből, annyira kis mennyiség kell belőlük
3, ha lebontjuk az árát 1 adagra vetítve, akkor biztos, hogy az illóolaj nyer, mindegy hogy friss vagy száraz fűszerről van szó.
Sok sikert kívánok az illatos főzéshez!
Jöhetnek a képek kommentben.
Csodás nyarat, finom ízeket,
Nóri
Kíváncsi vagy melyik növények illóolaja fogyasztható belsőleg?
Katt a webshopba a regisztrációért vagy a QR kódomra vagy ezen a linken.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.